Dec 9, 2014

Čovek koji je odbio Holivud!


Bratislav Bata Grbić je nezaobilazno ime kada govorimo o folkloru na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije uopšte. Velikan je postao još kao aktivan igrač. Proslavljeni solista Ansambla "Kolo" svoju sceničnost dokazao je i na filmskom platnu. Debitovao je sa glavnom ulogom u filmu "Anikina vremena", 1954. godine. Kritike su bile neverovatne, a trajno je upamćena ona koja ga je nazvala "jugoslovenski Rudolf Valentino".

Početkom 1956. godine "Kolo" gostuje u Švajcarskoj. Upravo posle tog nastupa nastala je ova fotografija. Iz publike je na scenu izašao Leopold Stokovski, proslavljeni dirigent i akcionar  holivudske produkcijske kuće "Paramount Pictures". Od svih umetnike pozdravio je Batu Grbića čijom pojavom je bio zadivljen.

U drugoj polovini iste godine "Kolo" je na turneji po SAD-u. Rukovanje na sceni nije ostalo bez epiloga. Tokom turneje, 26. novembra 1956. godine Bati Grbiću stiže poziv i ponuda ugovora sa holivudskom kućom, koji je trebalo da stupi na snagu već 28. novembra 1956. godine. Holivud se osmehnuo dvadesetšestogodišnjem igraču jugoslovenskog ansambla, ali je on posle razgovora sa direktorkom, Olgom Skovran, odgovorio da ipak ima bitne koncertne obaveze zbog kojih ne može da odgovori ovom pozivu. 

Tako će veliki Bata Grbić ostati upamćen kao jedan od retkih, koji je odbio Holivud, a jedini koji je to uradio zbog ljubavi prema sprskom i jugoslovenskom scenskom umetničkom folkloru.

-------------
Izvor fotografije: Folklor magazin (https://www.facebook.com/folklormagazin);

No comments:

Post a Comment