Dec 19, 2014

Kinesko "Kolo"

Maja 1955. godine dolazi do otopljavanja odnosa između FNR Jugoslavije i SSSR-a i Beograd posećuje Nikita Hruščov. Samo pet dana posle toga Državni ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" odlazi na istok kao preddelegacija jugoslovenskih političara. "Kolo" provodi četiri meseca na turneji po SSSR-u, Kini i Burmi.

U Kini ih dočekuju 3 vojna igračka ansambla, koji su i zvanično bili domaćini srpskom ansamblu. Predstavnici ansambala ih prate iz dana u dan. U stopu. Fotografišu, snimaju, razgovaraju, uče jezik.

"Kolo" nastavlja turneju po Burmi, a u povratku je ponovo u Kini. U Pekingu 3 vojna ansambla (kopneni, vazduhoplovni i mornarički) priređuju koncert svojim gostima iz Beograda. Članovi "Kola" u neverici gledaju svoj program na sceni.

Kineski ansambli "skinuli" su i postavili ceo program Ansambla "Kolo" i svojim kolegama odigrali isti prilikom njihovog povratka. Program je toliko verno iskopiran, da su i uzvici i soliranja pojedinih "Kolovih" solista bili identični. Išlo se do tih detalja da su i dotrajali delovi kostima, koji su na pojedinim mestima bili zakrpljeni, identično bili zakrpljeni i na kineskim kopijama. Tako je za beogradsko "Kolo" nastupalo za tu priliku nastalo kinesko "Kolo".


------------
Izvor: Intervju sa Bratislavom Grbićem 1997. godine.

No comments:

Post a Comment