Dec 20, 2014

Rezultati ankete: Najuticajniji velikan folklora

U anketi "Ko je po Vašem mišljenju najuticajniji velikan folklora?" učestvovalo je 69 ispitanika. Prema rezultatima ankete najuticajniji velikan je Olga Skovran sa 21 glasom (30%), potom Branko Marković sa 12 glasova (17%) i Desanka Đorđević sa 9 glasova (13%). Slede: Ivan Ivančan (7 glasova/10%), Dobrivoje Putnik, Dragomir Vuković Kljaca, Bratislav Bata Grbić i Radojica Kuzmanović sa po 4 glasova odnosno 5%, Zvonimir Ljevaković sa 1 glasom (1%). Samo troje odnosno 4% ispitanika smatra da postoji neko uticajniji od svih navedenih.

U anketi su pored gore navedenih bili ponuđeni kao odgovor i: Miodrag Ciga Despotović, Agata Žic, Milica Ilijin, Vladeta Vlahović Cvrca i Dojčin Matevski.




Ova mala anketa je pokazala da je delo Olge Skovran i dalje pristuno u svesti folklorne javnosti. Najuticajnijim pose nje se smatraju Branko Marković i Desa Đorđević. Podsetićemo ovom priikom da je Olga Skovran u umetničko veće Ansambla "Kolo" kao stalong člana već 1948. izabrala Branka Markovića, a da je Desa Đorđević bia njen dugogodišnji asistent za igru. Ovu najuticajniju trojku mnogi veliki igrači imali su u komisiji prilikom audicije!

No comments:

Post a Comment